Kauniit klassiset kappaleet sopivat soitettavaksi joulun soundtrackina. Monet sävellyksistä ovat joulumusiikiksi tarkoitettuja kuten J. S. Bachin Jouluoratorio tai Charpentierin Jouluoratorio.
Tiernapoikien esittämällä jouluisella musiikkinäytelmällä on juuret kaukana keskiajalla, jolloin kaikkialla Euroopassa esitettiin joulun aikaan laulunäytelmää itämaan tietäjistä, jotka tulivat kumartamaan Jeesus-lasta. Esittäjillä oli mukanaan tähti ja he olivat köyhiä teinejä, jotka kiersivät keräämässä rahaa. Suomen tiernapoikatapa on nykymuodossaan peräisin vasta 1800-luvun alkupuolelta Pohjanlahden rannikkokaupungeista, Ruotsista virikkeitä saaneena. Tähtipoikanäytelmää ruvettiin pian esittämään myös suomeksi. Suomenkielisten tiernapoikalaulujen kieli on ruotsinvoittoista 1800-luvun arkkiveisutyyliä. Oulussa tiernapoikaperinne on säilynyt katkeamatta nykypäiviin saakka. Nykyisin esitettävä tiernapoikanäytelmä noudattaakin juuri oululaista versiota.
Perinteinen koko perheen joulubaletti Pähkinänsärkijä on monelle se ainoa oikea teos, jonka myötä päästään kokemaan aitoa joulun tunnelmaa. Tarinan päähenkilön Maria-tytön kautta katsoja pääsee kokemaan aattoiltaa edeltävää kihelmöivää jännitystä, malttamatonta odotusta ja jouluyön salaperäistä tunnelmaa. Pjotr Tšaikovskin säveltämä E.T.A. Hoffmanin tarinaan perustuva baletti sai kantaesityksensä Pietarin Mariinski-teatterissa joulukuussa 1892 ja nykyään sitä esitetään Suomessakin tunnollisesti joka vuosi joulun aikoihin.